‘ONDANKS CORONA HEBBEN WE GELUKKIG NIET HELEMAAL STILGELEGEN’


Sinds het voorjaar van 2020 heeft het nieuwe coronavirus ook het dagelijkse leven in Ghana in zijn greep. Het virus heeft vooral toegeslagen in en rond de hoofdstad Accra, maar ook uit meer afgelegen gebieden worden dagelijks nieuwe besmettingen gemeld. Vooral in het economisch zwakke noorden van het land heeft de bevolking te lijden onder de gevolgen van de pandemie.

Het werk is er daardoor voor de ontwikkelingsorganisaties in dit deel van Ghana niet makkelijker op geworden. Zo heeft onze partner NOYED-Ghana in Tamale, de grootste stad in Noord-Ghana, in het afgelopen anderhalfjaar haar activiteiten op tal van gebieden op een lager pitje moeten zetten. Dat had uiteraard gevolgen voor de door haar verzorgde vakopleidingen.

UIT DE BRAND

“We waren net goed op gang met het nieuwe cursusjaar van onze opleidingen metaalbewerking en onze kleermakerscursussen toen de eerste coronabesmettingen hier in Ghana werden vastgesteld,” zegt Alhassan Abdulai Iddi. Als executive director coördineert hij alle voorlichtings- en opleidingsprogramma’s die NOYED-Ghana sinds 2005 in het noorden van het land ontwikkelt en uitvoert. Daaronder vallen ook de opleidingen tot lasser, metaalbewerker en kleermaakster die NOYED-Ghana in haar cursuscentrum in Tamale verzorgt. Gered Gereedschap helpt daarbij door de donatie van naaimachines, lasapparatuur en gereedschappen voor metaalbewerking. “In 2019 hebben we Gered Gereedschap om ondersteuning gevraagd. We hadden een groot tekort aan apparatuur en gereedschappen om de opleidingsprogramma’s uit te kunnen voeren die ons voor ogen stonden. In dit gebied is veel armoede en een hoge jeugdwerkloosheid. Een goede vakopleiding kan voor veel jongeren het verschil betekenen tussen een uitzichtloos bestaan in armoede en een leven met een eigen inkomen en een toekomstperspectief. Al vanaf de oprichting van NOYED-Ghana is het geven van beroepsopleidingen een van onze kernactiviteiten. Met kunst- en vliegwerk hebben we in de loop van de jaren die opleidingen kunnen geven. Ook is het ons in die jaren gelukt om afgestudeerde leerlingen te helpen bij het opzetten van hun eigen werkplaats. Maar we liepen tegen onze grens aan. Vooral het verstrekken van apparatuur en gereedschap aan afgestudeerde cursisten, zodat zij na het afronden van hun opleiding een eigen bedrijfje kunnen opzetten, was vrijwel niet meer mogelijk. We stonden zelfs bijna op het punt om ouders van leerlingen een bijdrage te vragen voor de lessen. En die mensen hebben al vrijwel geen geld. Gered Gereedschap heeft ons toen uit de brand geholpen.”

CURSUSSEN EN CORONA

Met de door Gered Gereedschap gedoneerde naaimachines, lasapparaten en andere gereedschappen kon NOYED-Ghana begin 2020 doorgaan met het geven van kosteloze vakopleidingen en het helpen van afgestudeerde leerlingen bij de start van hun eigen bedrijf. “Ondanks alle beperkingen en moeilijkheden door corona hebben in het afgelopen cursusjaar toch vijfentwintig cursisten hun las- en metaalbewerkingscursus bij ons afgerond,” zegt Alhassan. “En we hebben ook apparatuur en gereedschap aan diverse vaklieden hier in de omgeving kunnen doneren, zodat zij de tools in huis hebben om de klussen uit te voeren waarvoor mensen naar ze toe komen en ze deelnemers aan onze cursussen als stagiaires in hun bedrijf kunnen opleiden. Ook hebben vijf kleermaaksters met behulp van de nieuw aangekomen naaimachines hun opleiding kunnen afronden. Dus ondanks corona hebben we gelukkig niet helemaal stilgelegen. Maar de impact van de pandemie is natuurlijk wel groot. Het aantal donaties is afgenomen en terwijl we plannen hadden om het aantal cursisten te vergroten en een extra docent aan te nemen, is het aantal cursisten juist vanwege de coronamaatregelen sterk gedaald. Op dit moment hebben we nog maar vijf deelnemers aan onze vakcursussen. Dat hebben we nooit eerder meegemaakt. Het is geen rooskleurige situatie, maar zonder de hulp van Gered Gereedschap had het er een stuk somberder voor ons uitgezien.”

 

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Dankzij de ondersteuning met gereedschappen en machines kan NOYED jongeren in Ghana opleiden als metaalbewerker/lasser, waardoor de kwaliteit van het vakonderwijs wordt versterkt en zij waardevolle vaardigheden leren.

OVERIGE DETAILS

     Tamale, Ghana
     Onderwijs
     Gereedschappen en (naai)machines
     Metaalbewerking

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN

Zij profiteerden van jouw bijdrage

Mohammed Abdul-Nasir
Leerling Metaalbewerking/lassen

’Deze opleiding heeft mijn leven veranderd’ 

Lees verder

Abdul Aziz Abukari
Leerling Metaalbewerking/lassen

’Lassen is goed voor me’ 

Lees verder

Mohammed Muzambil
Leerling Metaalbewerking/lassen

’Deze opleiding heeft me meer verantwoordelijkheidsgevoel gegeven’ 

Lees verder

Ayisha Issah
Leerling Metaalbewerking/lassen

’Ik heb iets bereikt!’ 

Lees verder

PROJECT IN BEELD

LOCATIE