Tom Kakaire, 35 jaar, groeide op in het dorp Nakigo in Oeganda. Als kind verloor hij zijn vader en moest hij noodgedwongen stoppen met school. Het leven werd een dagelijkse strijd om te overleven. “Ik voelde me verloren, zonder hoop,” vertelt Tom. “Er was geen geld voor school, geen kansen om vooruit te komen.”

 

Na tien lange jaren van worstelen kreeg Tom een kans die zijn leven veranderde: een plek op het Pioneer Technical Institute, waar hij een opleiding tot timmerman volgde. “Ik had geen idee wat de toekomst zou brengen, maar ik greep deze kans met beide handen aan,” zegt hij.

[tekst loopt door onder de video]

 

VAN DROOM NAAR REALITEIT

Na zijn opleiding richtte Tom samen met zijn vrienden Gidson en Micheal een kleine timmerwerkplaats op. Maar zonder de juiste gereedschappen bleven de mogelijkheden beperkt. “We maakten meubels met de weinige tools die we hadden. Het was zwaar, de kwaliteit was laag, en het geld dat we verdienden was nauwelijks genoeg om ons gezin te voeden,”herinnert Tom zich. “We verdienden misschien 39 dollar per maand, veel te weinig om van te leven.”

DE OMMEKEER: EEN KIST VOL GEREEDSCHAP

Toen gebeurde er iets wat alles veranderde. Via het Pioneer Technical Institute hoorde Tom over Gered Gereedschap. Niet veel later ontving hij een grote kist vol professionele gereedschappen—het startpunt van een nieuwe toekomst. “Het voelde alsof mijn droom weer tot leven kwam. Met deze gereedschappen konden we eindelijk laten zien wat we echt kunnen,” zegt Tom.

De kist zat vol met alles wat Tom en zijn vrienden nodig hadden: zagen, een boor, hamers—dingen die ze zich anders nooit hadden kunnen veroorloven. Voor het eerst konden ze hoogwaardige meubels maken, en de klanten begonnen terug te komen. “Mensen zagen het verschil in onze producten. Ze vertelden anderen over ons, en langzaam groeide ons bedrijf,” vertelt Tom met een glimlach.

EEN LEVEN VERANDERD, EEN GEMEENSCHAP VERSTERKT

Met hun nieuwe gereedschappen verdienden Tom en zijn vrienden al snel vijf keer zoveel als voorheen—ongeveer 200 dollar per maand. Dit was genoeg om hun gezinnen te onderhouden en te investeren in hun werkplaats. “Ik kan nu mijn kinderen naar school sturen en weet dat de toekomst er beter uitziet,” zegt Tom trots. “De gereedschapskist heeft niet alleen mijn leven veranderd, maar ook dat van mijn vrienden en onze hele gemeenschap.” Wat begon met een eenvoudige kist vol gereedschap groeide uit tot een nieuwe start. Tom en zijn werkplaats zijn nu een bron van trots en hoop voor hun dorp. Dankzij de steun van Gered Gereedschap kunnen ze bouwen aan een betere toekomst—voor zichzelf en voor de generaties na hen.