‘DEZE OPLEIDING HEEFT ME MEER VERANTWOORDELIJKHEIDSGEVOEL GEGEVEN’


Mohammed Muzambil is achttien. Nadat hij zonder diploma de middelbare school verliet, ging hij aan de slag als fietsenmaker. “Mijn vader is chauffeur en mijn moeder verdient wat bij met handelen op de markt. Ze verdienen te weinig om goed rond te kunnen komen. Daarom ben ik, nadat ik van school ging, een opleiding tot fietsenmaker gaan volgen. Ik heb ook een tijdje als fietsenmaker gewerkt, maar er was in deze streek te weinig klandizie om echt goed geld te verdienen.”

De streek waar Mohammed het over heeft, is Noord-Ghana, het economisch zwakste deel van dit West-Afrikaanse land. Sinds 2005 organiseren de professionals en vrijwilligers van onze partner NOYED-Ghana in dit gebied tal van projecten om de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking te verbeteren. Een van die projecten is een opleiding tot lasser en metaalbewerker voor werkloze jongeren. Gered Gereedschap ondersteunt dit project door de donatie van onder meer lasapparatuur.

OPLUCHTING

Mohammed is een van de cursisten die de opleiding lassen en metaalbewerken in het opleidingscentrum van NOYED-Ghana in de provinciehoofdstad Tamale volgt. Toen hij zich twee jaar geleden inschreef voor de cursus kon hij zich niet voorstellen welke impact de cursus op hem zou hebben, zegt hij. “Er waren dagen dat ik als fietsenmaker helemaal niets verdiende,” herinnert hij zich. “Ik kwam dan thuis en reageerde mijn frustratie af op mensen in mijn omgeving. Ik was erg gestrest. Die stress viel van me af in de eerste maanden dat ik hier de opleiding volgde. Ik werd rustiger en voelde me opgelucht. De spanning die ik constant voelde, viel weg. Ik concentreerde me op mijn lessen en verdiende ook al gauw wat geld als stagiair en door het aannemen van simpele klussen. Niet veel, maar genoeg. Nu ik meer ervaring heb, verdien ik meer.”

VERANTWOORDELIJKHEIDSGEVOEL

Door het volgen van de opleiding kan Mohammed nu zijn ouders en broers en zusters financieel ondersteunen. Maar dat is niet het enige positieve effect, zegt hij. “Ik ben ook serieuzer geworden. Voor ik met deze opleiding begon, was ik nogal gemakzuchtig. Als er dingen in huis te doen waren, liet ik dat aan de anderen over. Deze opleiding heeft me meer verantwoordelijkheidsgevoel gegeven. Ook voor wat er thuis in het huishouden en zo te doen is. Dat heb ik hier ook geleerd: als er een klus te doen is, doe je hem.”

 

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Dankzij de ondersteuning met gereedschappen en machines kan NOYED jongeren in Ghana opleiden als metaalbewerker/lasser, waardoor de kwaliteit van het vakonderwijs wordt versterkt en zij waardevolle vaardigheden leren.

OVERIGE DETAILS

     Tamale, Ghana
     Onderwijs
     Gereedschappen en (naai)machines
     Metaalbewerking

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN

Zij profiteerden van jouw bijdrage

Mohammed Abdul-Nasir
Leerling Metaalbewerking/lassen

’Deze opleiding heeft mijn leven veranderd’ 

Lees verder

Abdul Aziz Abukari
Leerling Metaalbewerking/lassen

’Lassen is goed voor me’ 

Lees verder

Ayisha Issah
Leerling Metaalbewerking/lassen

’Ik heb iets bereikt!’ 

Lees verder

Alhassan Abdulai Iddi
Directeur

‘Ondanks corona hebben we gelukkig niet helemaal stilgelegen’ 

Lees verder

PROJECT IN BEELD

LOCATIE