‘DEZE CURSUS GEEFT MIJ WEER ENERGIE’


“Een paar vriendinnen van mij hebben deze cursus ook gevolgd en zijn daarna een eigen bedrijfje begonnen. Toen ik hoorde wat zij met het maken en verkopen van kleding verdienden, raakte ik natuurlijk geïnteresseerd.”

De eenentwintigjarige Miriam Awor glimlacht als zij vertelt wat haar heeft gemotiveerd de kleermakersopleiding bij FIDRA in het Noord-Oegandese district Lango te volgen. Miriam komt uit een groot boerengezin dat maar moeilijk kan rondkomen. Als oudste van zes kinderen werd al vroeg van haar verwacht dat ze zou bijdragen aan het gezinsinkomen. “Ik heb vijf jaar lagere school gehad. Toen moest ik op zoek naar werk. Dat steeds weer moeten zoeken naar werk en het constante geldgebrek maakten mij moe. Deze cursus geeft mij weer de energie om toekomstplannen te maken. Als ik klaar ben, wil ik een eigen bedrijfje beginnen. Er zijn hier genoeg kansen voor kleermaaksters. Ik kan schooluniformen gaan maken en er is altijd vraag naar nieuwe ontwerpen, nieuwe kledingstijlen. Zo kan ik mijn ouders en broers en zusters ondersteunen en ook voor mezelf geld verdienen.”

GEBRUIKERSVRIENDELIJK

 “De nieuwe naaimachines, die we van Gered Gereedschap gekregen hebben, zijn een hele verbetering,” zegt Miriam glimlachend. “Bij de oude machines brak er weleens een naald of liep de machine vast als je met een opdracht bezig was. Dat komt bij die van Gered Gereedschap niet voor. Alles gaat heel soepel. En ze zijn ook heel gebruikersvriendelijk. Door die nieuwe naaimachines kan ik mijn cursus snel afronden en zelfstandig aan de slag gaan.”

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Dankzij de ondersteuning met gereedschappen en machines kan FIDRA jongeren in Oeganda opleiden, waardoor de kwaliteit van het vakonderwijs wordt versterkt en zij waardevolle vaardigheden leren.

OVERIGE DETAILS

     Lango District / Lira / Oeganda
     Onderwijs
     Gereedschappen en (naai)machines
     Diverse vakgebieden

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN

Zij profiteerden van jouw bijdrage

Monica Akicia
Leerling Kleermaken

‘Ik leer nu iets waarmee ik een betere toekomst kan opbouwen’

Lees verder

Mary Anena
Leraar Kleermaken

‘We zijn er enorm op vooruit gegaan!’

Lees verder

Ambrose Omunu
Leerling metaalbewerking/lassen

‘Met deze lasapparaten hebben we nooit problemen!’

Lees verder

Ivan Kenneth Ocan
Directeur

‘Die elektrische naaimachines hadden we zelf nooit kunnen kopen’

Lees verder

PROJECT IN BEELD

LOCATIE