‘MET DEZE LASAPPARATEN HEBBEN WE NOOIT PROBLEMEN’


“Ik heb altijd iets met techniek willen doen,” zegt Ambrose Omunu. “Vroeger wilde ik ingenieur worden.” Ambrose is tweeëntwintig. Hij komt uit een arm gezin met acht kinderen. Arm zijn betekent in Oeganda vaak vroeg van school gaan en bij Ambrose was dat niet anders. “Ik heb alleen de basisschool gedaan. Daarna ben ik gaan werken. Ik heb allerlei baantjes gehad. Dan weer dit en dan weer dat. Als ik maar wat kon verdienen.”

Ambrose zwijgt even. Hij zet zijn lasbril af en wijst naar het lasapparaat dat op de werkbank voor hem ligt. “Die is van Gered Gereedschap. Een prima apparaat. De lasapparaten van Gered Gereedschap worden hier al twee jaar gebruikt en er is er nog geen een stuk gegaan. Vrienden van me hebben hun lasapparaten op de markt hier gekocht. Daar is steeds wat mee aan de hand. Met deze apparaten hebben we nooit problemen.”

Ambrose pakt het lasapparaat van de werkbank. “Een vriend gaf me de tip om hier bij FIDRA de lascursus te gaan volgen. Dat leek me wel wat. Ik werk graag met mijn handen en hier heb ik de kans om toch iets met techniek te doen. Na deze cursus wil ik verder gaan leren. Ik wil een hele goede lasser worden. Mijn droom is om een eigen bedrijf te starten. Misschien word ik dan wel geen ingenieur, maar eigenaar van het beste lasbedrijf in deze streek moet mogelijk zijn, toch?” Lachend legt Ambrose het lasapparaat op de werkbank en zet zijn lasbril weer op.

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Dankzij de ondersteuning met gereedschappen en machines kan FIDRA jongeren in Oeganda opleiden, waardoor de kwaliteit van het vakonderwijs wordt versterkt en zij waardevolle vaardigheden leren.

OVERIGE DETAILS

     Lango District / Lira / Oeganda
     Onderwijs
     Gereedschappen en (naai)machines
     Diverse vakgebieden

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN

Zij profiteerden van jouw bijdrage

Monica Akicia
Leerling Kleermaken

‘Ik leer nu iets waarmee ik een betere toekomst kan opbouwen’

Lees verder

Miriam Awor
Leerling Kleermaken

‘Deze cursus geeft mij weer energie’

Lees verder

Mary Anena
Leraar Kleermaken

‘We zijn er enorm op vooruit gegaan!’

Lees verder

Ivan Kenneth Ocan
Directeur

‘Die elektrische naaimachines hadden we zelf nooit kunnen kopen’

Lees verder

PROJECT IN BEELD

LOCATIE