‘HET IS ECHT EEN WIN-WINSITUATIE: ZIJ ZIJN UIT DE BRAND GEHOLPEN EN WIJ GENEREREN INKOMSTEN VOOR ONZE PROJECTEN’


Niet ver van Jinja ligt Mafubira. In deze kleine provincieplaats kunnen lokale vaklieden gereedschap huren in een verhuurlocatie die is gevestigd in het gebouw van Buli Kimu Tusobola (BKT). Deze organisatie verzorgt vakopleidingen voor jongeren op het gebied van metaal-, hout- en textielbewerking, met een speciale focus op weeskinderen, de meest kwetsbare groep onder de jongeren.

Onlangs heeft BKT een voorraad gereedschap en machines ontvangen van de centrale verhuurwerkplaats in Jinja. Een deel daarvan wordt nu gebruikt voor de vakopleidingen, terwijl het andere deel beschikbaar is voor verhuur. Halid, de dagelijks leider van BKT, is enthousiast over de verhuuractiviteiten. “Op dit moment verdienen we maandelijks tussen de 600.000 en 800.000 Oegandese shilling (€150 – €200) met het verhuren van gereedschap,” zegt hij trots. “Voor ons is dat echt een uitkomst. Mede door de verhuuropbrengsten zijn we in staat om met ons werk door te gaan, zelfs in deze moeilijke coronatijd.”

Het geld dat ze verdienen, wordt niet alleen gebruikt voor het bieden van opleidingen, maar ook voor maaltijden en zaken als ziekenhuisbezoeken voor de leerlingen. “Onze maandcijfers laten zien dat de verhuurlocatie echt in een behoefte voorziet. Oud-leerlingen huren gereedschap bij ons, maar ook vaklieden die ergens anders hun opleiding hebben gevolgd. Steeds meer mensen ontdekken dat wij een oplossing kunnen bieden voor hun gereedschapsbehoefte.”

Halid besluit: “Het is een echte win-winsituatie: zij zijn uit de brand geholpen en wij genereren inkomsten voor onze projecten.”

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Een vakman of -vrouw kan niet zonder gereedschap. Goede gereedschappen en machines zijn echter vaak onbetaalbaar voor Afrikaanse vaklieden. Met de oprichting van 15 verhuurwerkplaatsen in Jinja maken we deze gereedschappen toegankelijk, zorgen daarmee voor werk en inkomen en dragen zo bij aan een leven zonder armoede.

OVERIGE DETAILS

     Regio Jinja, Oeganda
     Ondernemen
     Brede ondersteuning,
     Diverse vakgebieden

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

Op bezoek bij verhuurwerkplaatsen in de regio

Makula Muhammed
+256 Youth Platform

‘Dit is echt een steun in de rug voor de vakmensen in Iganga en omgeving’

Lees verder

Magala Halid
Buli Kimu Tusobola (BKT)

‘Het is een echte win-winsituatie: zij zijn uit de brand geholpen en wij genereren inkomsten voor onze projecten.’

Lees verder

Peter Enin
Real Plumbers & Metal Fabrications

‘Zonder de juiste gereedschappen kunnen jongeren hun klussen niet klaren!’

Lees verder

PROJECT IN BEELD

LOCATIE