‘MEISJES ZIEN NU DAT AUTOTECHNIEK OOK VOOR HEN IS ‘


Jennifer Ndagire begon haar reis bij Kimuna Technical Services (KTS) als een studente zonder veel middelen, maar met een sterke wil om te slagen. In 2017 behaalde ze haar National Certificate in Automotive Mechanics, waarna ze zich al snel onderscheidde door haar toewijding en talent. “Ik wilde altijd iets doen waar ik mijn passie in kon leggen,” zegt Jennifer. “Auto’s repareren is een vak waar je je vaardigheden kunt blijven verbeteren, en dat trok me aan.”

Direct na haar afstuderen bood KTS haar de kans om haar kennis door te geven aan anderen als trainer. Dit was een enorme eer voor haar. “Ik was zo blij dat ik mijn passie kon blijven volgen, nu als leraar,” legt ze uit. “Het geeft zoveel voldoening om jongeren de vaardigheden te leren die ik zelf heb opgedaan.”

DE KRACHT VAN PRAKTISCHE OPLEIDING

Ondanks de vreugde van het lesgeven, was het niet altijd makkelijk. “We hadden niet altijd voldoende gereedschap om de lessen echt praktisch te maken,” vertelt Jennifer. “Soms moesten we studenten zelfs naar andere instituten sturen om bepaalde vaardigheden te leren, en dat was vaak een uitdaging.”

Dit probleem werd opgelost toen KTS, met steun van Gered Gereedschap, een grote lading gereedschappen en machines ontving. Jennifer merkte onmiddellijk het verschil. “Toen we de gereedschappen kregen, veranderde alles,” zegt ze enthousiast. “We konden de studenten eindelijk leren met het juiste materiaal. Ze konden nu echt hands-on ervaring opdoen, en dat maakte een enorm verschil in hun motivatie en hun vaardigheden.”

De donatie van Gered Gereedschap maakte niet alleen het lesgeven makkelijker, maar het verbeterde ook de kwaliteit van het onderwijs. “We zien dat studenten nu veel beter begrijpen wat ze doen, omdat ze alles praktisch kunnen oefenen. Het heeft echt onze opleiding naar een hoger niveau getild,” legt ze uit.

MEISJES IN DE AUTOTECHNIEK

Een van de veranderingen die Jennifer het meest heeft geïnspireerd, is de toename van vrouwelijke studenten in de opleiding. “Vroeger dachten veel meisjes dat autotechniek niets voor hen was,” vertelt ze. “Maar sinds we deze nieuwe gereedschappen hebben en echt praktisch kunnen werken, zie ik steeds meer meisjes die geïnteresseerd zijn in de opleiding. Ze zien dat het geen ‘mannenwerk’ is, maar een vak voor iedereen.”

Jennifer is trots op haar rol als trainer, en nog trotser op de impact die de opleiding heeft op de studenten, zowel jongens als meisjes. “Het is geweldig om te zien hoe ze groeien en hun vertrouwen toeneemt. Vooral de meisjes laten zien dat ze net zo goed kunnen zijn als de jongens in dit vak. Dat geeft me zoveel voldoening.”

EEN TOEKOMST VOL MOGELIJKHEDEN

Voor Jennifer betekent haar werk niet alleen dat ze studenten opleidt, maar dat ze hen ook helpt om een toekomst voor zichzelf op te bouwen. “De vaardigheden die we hier leren, geven deze jongeren de kans om zelfstandig te worden,” zegt ze. “Ze kunnen straks een eigen bedrijf starten of aan de slag gaan als monteur. Het maakt me trots dat ik daar deel van uitmaak.”

Jennifer’s verhaal laat zien hoe onderwijs, gecombineerd met de juiste middelen, niet alleen levens verandert, maar ook barrières doorbreekt. “Dankzij de steun van Gered Gereedschap kunnen we nu de volgende generatie monteurs opleiden, en daar ben ik ongelooflijk dankbaar voor.”

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

    een betere toekomst voor 100 kansarme jongeren per jaar door hen op te leiden tot automonteur. Daarnaast: de kans op werk vergroot door jaarlijks 50 ervaren automonteurs bij te scholen. Maar ook: meer opdrachten door de monteurs via een app in contact te laten komen met autobezitters die op zoek zijn naar een vakman om hun auto te onderhouden of te repareren.

OVERIGE DETAILS

     Kampala, Oeganda
     Leren, Ondernemen
     Gereedschappen & Machines, Kennisoverdracht
     Motorvoertuigentechniek

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN:

Zij profiteerden van uw steun

Muhammed Kawanguzi
Eigenaar garage / Automonteur

‘Met nieuwe vaardigheden en gereedschappen kunnen we onze klanten veel beter helpen’

Lees meer

Michael Katagaya
Directeur Makanika

‘Onze app vergroot de kans op werk voor zowel startende als meer ervaren automonteurs’

Lees meer

Mathias Kironde
Directeur

‘Met deze steun kunnen we elk jaar meer jongeren opleiden tot gekwalificeerde monteurs’

Lees meer

John Kaweesi
Automonteur

‘Dankzij nieuwe gereedschappen en trainingen is mijn garage nu succesvol’

Lees meer

Francis Kamugisha
Leerling Motorvoertuigentechniek

‘Dankzij de steun weet ik dat ik een goede toekomst kan opbouwen’

Lees meer

Afra Nakanwagi
Leerling Motorvoertuigentechniek

“Ik ben zo dankbaar voor de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt’

Lees meer

PROJECT IN BEELD

LOCATIE