‘DANKZIJ DEZE STEUN WEET IK DAT IK EEN GOEDE TOEKOMST KAN OPBOUWEN’


Voor Francis Kamugisha, een 22-jarige student aan Kimuna Technical Services (KTS), leek de toekomst somber toen hij in 2021 moest stoppen met school. Zijn ouders konden het schoolgeld niet langer betalen, en zonder diploma zag hij weinig perspectief. “Ik wist echt niet wat ik moest doen,” zegt Francis. “Zonder opleiding leek het alsof mijn kansen op een goede baan verdwenen waren.”

Maar via een vriend hoorde Francis over KTS, een technische school waar jongeren zoals hij de kans krijgen om praktische vaardigheden te leren. “Toen ik hoorde dat ik hier een vak kon leren, was ik meteen enthousiast,” vertelt hij. “De cursus automonteur leek me precies wat ik nodig had. Met zoveel auto’s in Oeganda zag ik meteen een kans om een stabiel inkomen te verdienen.”

UITDAGINGEN ZONDER GEREEDSCHAP

Hoewel de cursus hem een nieuwe richting gaf, had Francis in het begin te maken met uitdagingen. Het gebrek aan goed gereedschap maakte het lastig om de praktische vaardigheden volledig onder de knie te krijgen. “We hadden niet altijd de juiste apparatuur,” legt hij uit. “Zonder goede tools is het moeilijk om echt te begrijpen hoe alles werkt.”

Dat veranderde toen Kimuna Technical Services, met steun van Gered Gereedschap, een zending gereedschap en machines ontving. “Toen we eindelijk met de nieuwe gereedschappen konden werken, voelde het alsof alles op z’n plek viel,” zegt Francis. “Eindelijk konden we echt oefenen met de machines en leren hoe we auto’s goed konden repareren. Het maakte de lessen niet alleen duidelijker, maar ook veel leuker.”

TOEKOMST MET VERTROUWEN

Met deze praktische ervaring groeide Francis’ vertrouwen. “Ik heb nu het gevoel dat ik echt klaar ben voor een baan als monteur,” vertelt hij trots. “Er zijn zoveel auto’s hier in Oeganda, en elke dag komen er meer bij. Dat betekent dat er altijd behoefte zal zijn aan goede monteurs, en ik weet nu dat ik die vaardigheden heb.”

Naast de technische training heeft Francis ook de kans om via Makanika dot com, een app die monteurs in contact brengt met klanten, direct werk te vinden. “Het is geweldig om te weten dat ik straks niet alleen klaar ben om te werken, maar dat ik ook klanten kan vinden via de app. Dat geeft me hoop voor de toekomst.”

Francis kijkt met vertrouwen naar wat komen gaat. “Ik weet dat ik dankzij deze opleiding een goede toekomst kan opbouwen. Ik heb geleerd hoe ik auto’s kan repareren, maar ook hoe ik een stabiel inkomen kan verdienen,” zegt hij. “Deze kans heeft alles voor mij veranderd.”

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

    een betere toekomst voor 100 kansarme jongeren per jaar door hen op te leiden tot automonteur. Daarnaast: de kans op werk vergroot door jaarlijks 50 ervaren automonteurs bij te scholen. Maar ook: meer opdrachten door de monteurs via een app in contact te laten komen met autobezitters die op zoek zijn naar een vakman om hun auto te onderhouden of te repareren.

OVERIGE DETAILS

     Kampala, Oeganda
     Leren, Ondernemen
     Gereedschappen & Machines, Kennisoverdracht
     Motorvoertuigentechniek

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN:

Zij profiteerden van uw steun

Muhammed Kawanguzi
Eigenaar garage / Automonteur

‘Met nieuwe vaardigheden en gereedschappen kunnen we onze klanten veel beter helpen’

Lees meer

Michael Katagaya
Directeur Makanika

‘Onze app vergroot de kans op werk voor zowel startende als meer ervaren automonteurs’

Lees meer

Mathias Kironde
Directeur

‘Met deze steun kunnen we elk jaar meer jongeren opleiden tot gekwalificeerde monteurs’

Lees meer

John Kaweesi
Automonteur

‘Dankzij nieuwe gereedschappen en trainingen is mijn garage nu succesvol’

Lees meer


Jennifer Ndagire
Leraar Motorvoertuigentechniek

‘Meisjes zien nu dat autotechniek ook voor hen is’

Lees meer

Afra Nakanwagi
Leerling Motorvoertuigentechniek

“Ik ben zo dankbaar voor de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt’

Lees meer

PROJECT IN BEELD

LOCATIE