‘IK BEN ZO DANKBAAR VOOR DE MENSEN DIE DIT MOGELIJK HEBBEN GEMAAKT’


Voor Afra Nakanwagi, een 19-jarige studente aan Kimuna Technical Services (KTS), leek de toekomst onzeker toen ze haar formele opleiding moest beëindigen. Haar moeder, een alleenstaande ouder, kon het schoolgeld niet langer betalen. “Ik had het gevoel dat mijn kansen voorbij waren,” vertelt Afra. “Mijn moeder wilde dat ik een typisch ‘vrouwelijk’ vak zou kiezen, zoals kleermaken, maar dat was niet wat ik wilde.”

In plaats daarvan koos Afra voor iets uitdagenders. Via vrienden hoorde ze over KTS, waar ze de kans kreeg om een cursus autotechniek te volgen, een vak dat in Oeganda vaak als ‘mannelijk’ wordt gezien. “Het leek me interessant, maar ik wist niet zeker of ik het zou kunnen,” zegt ze. Toch besloot ze door te zetten.

DE KRACHT VAN PRAKTISCHE LESSEN

In de eerste maanden van de opleiding had Afra moeite om de benodigde praktische vaardigheden onder de knie te krijgen. De school beschikte niet over voldoende middelen om haar en haar medestudenten hands-on ervaring te geven. “We leerden vooral theorie, maar ik wilde echt aan auto’s werken,” legt ze uit.

Die situatie veranderde toen KTS, met steun van Gered Gereedschap, een zending gereedschap en machines ontving. “Toen we de nieuwe gereedschappen kregen, werd alles anders,” zegt Afra. “We konden eindelijk met echte machines werken, en dat maakte leren niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Ik begon echt te genieten van het werk.”

ZELFVERTROUWEN EN TOEKOMSTKANSEN

Dankzij de nieuwe tools groeide Afra’s zelfvertrouwen enorm. “Elke dag kijk ik ernaar uit om naar school te gaan,” vertelt ze trots. “Ik weet dat ik nu echt iets aan het leren ben en dat ik straks klaar ben voor een baan als automonteur. Het werken met de machines geeft me vertrouwen dat ik het kan.”

Naast de technische vaardigheden biedt de samenwerking met Makanika dot com haar ook hoop voor de toekomst. “Via Makanika dot com kunnen we straks direct in contact komen met klanten,” zegt Afra. “Het idee dat ik mijn eigen geld kan verdienen en mijn moeder kan helpen, maakt me heel blij.”

Afra is vastberaden om haar opleiding af te ronden en haar familie te ondersteunen. “Deze kans heeft mijn hele leven veranderd,” zegt ze. “Ik weet dat mijn toekomst er nu veel beter uitziet dankzij alles wat ik hier heb geleerd.”

 

 

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

    een betere toekomst voor 100 kansarme jongeren per jaar door hen op te leiden tot automonteur. Daarnaast: de kans op werk vergroot door jaarlijks 50 ervaren automonteurs bij te scholen. Maar ook: meer opdrachten door de monteurs via een app in contact te laten komen met autobezitters die op zoek zijn naar een vakman om hun auto te onderhouden of te repareren.

OVERIGE DETAILS

     Kampala, Oeganda
     Leren, Ondernemen
     Gereedschappen & Machines, Kennisoverdracht
     Motorvoertuigentechniek

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN:

Zij profiteerden van uw steun

Muhammed Kawanguzi
Eigenaar garage / Automonteur

‘Met nieuwe vaardigheden en gereedschappen kunnen we onze klanten veel beter helpen’

Lees meer

Michael Katagaya
Directeur Makanika

‘Onze app vergroot de kans op werk voor zowel startende als meer ervaren automonteurs’

Lees meer

Mathias Kironde
Directeur

‘Met deze steun kunnen we elk jaar meer jongeren opleiden tot gekwalificeerde monteurs’

Lees meer

John Kaweesi
Automonteur

‘Dankzij nieuwe gereedschappen en trainingen is mijn garage nu succesvol’

Lees meer


Jennifer Ndagire
Leraar Motorvoertuigentechniek

‘Meisjes zien nu dat autotechniek ook voor hen is’

Lees meer

Francis Kamugisha
Leerling Motorvoertuigentechniek

‘Dankzij de steun weet ik dat ik een goede toekomst kan opbouwen’

Lees meer

PROJECT IN BEELD

LOCATIE