PARTNERSCHAP MET RESULTAAT: ‘HET IS HARTVERWARMEND OM DE VOORUITGANG VAN ONZE STUDENTEN TE ZIEN’


Vlak bij de bron van de rivier de Nijl, in Njeru bij Jinja, Oeganda, werkt Gered Gereedschap samen met het Nile Vocational Institute (NVI) aan de verbetering en professionalisering van vakonderwijs. Dit partnerschap, dat zijn oorsprong vindt in 2022, heeft al aanzienlijke vooruitgang geboekt in de training van jongeren die anders geen kans zouden hebben op een degelijke beroepsopleiding. We spraken met Opolot Isaac, de plaatsvervangend directeur en coördinator examens van NVI, over de impact van deze samenwerking.

De Geschiedenis van Nile Vocational Institute

Nile Vocational Institute werd in 1988 opgericht door de African Evangelistic Enterprise, in samenwerking met de Duitse overheid. Sindsdien heeft de instelling honderden jongeren de kans gegeven om een vakopleiding te volgen, vaak degenen die niet in staat zijn om een formele hogere opleiding te volgen. “Onze missie is om de levens van jongeren holistisch te transformeren door evangelisatie en vaardigheidstraining,” legt Opolot uit.

NVI heeft zich gevestigd als een centrum van vaktechnische excellentie in Afrika en wordt al jaren erkend als een van de beste particuliere beroepsonderwijsinstituten in Oeganda. Het biedt een breed scala aan opleidingen, waaronder de nationale certificaten in Bouwkunde, Elektronica, Elektrotechniek, Loodgieterswerk, Autotechniek, Lassen, Houtbewerking en Modeontwerp. “We bieden zowel formele als niet-formele trainingen, gericht op kwetsbare groepen in de samenleving,” voegt Opolot toe.

Samenwerking met Gered Gereedschap

Gered Gereedschap is in 2022 begonnen met het ondersteunen van NVI en heeft sindsdien aanzienlijke bijdragen geleverd op verschillende gebieden. Denk hierbij aan het inrichten van de praktijklokalen met gereedschappen en en machines, het trainen van leraren, aanscherpen van het curriculum, realiseren van stageplekken en het faciliteren van studiebeurzen. “In de eerste fase hebben we ons gericht op de disciplines houtbewerking en metaalbewerking,” zegt Opolot. “De tweede fase, waar we nu mee bezig zijn richt zich op Mode & Design en Elektrotechniek.”

De studiebeurzen zijn speciaal bedoeld voor kwetsbare studenten uit gezinnen met financiële problemen, en hebben geholpen om het aantal schooluitval te verminderen. “Het is hartverwarmend om te zien dat onze studenten nu de kans krijgen om hun dromen na te jagen,” zegt Opolot trots.

Impact op het onderwijs

Een van de meest opmerkelijke resultaten van deze samenwerking is de verbetering van de leermogelijkheden voor studenten. Gered Gereedschap heeft geholpen om de verhouding tussen studenten en gereedschappen aanzienlijk te verbeteren. Waar voorheen vijf studenten op één gereedschap moesten werken, is dat nu gereduceerd naar één op één, vooral in vakken zoals modeontwerp. Dit heeft de praktische training van studenten enorm vergemakkelijkt.

Daarnaast heeft NVI geprofiteerd van capaciteitsopbouw voor instructeurs, wat hen in staat heeft gesteld om moderne onderwijstechnieken toe te passen, inclusief ICT-ondersteuning. “Deze trainingen waren cruciaal. Ze hebben onze docenten geholpen om effectievere lessen te geven,” legt Opolot uit. “De feedback van stageplaatsen waar onze studenten hebben gewerkt, toont aan dat ze de kwaliteit van hun werk hebben verbeterd, en velen zijn zelfs in dienst genomen.”

Vooruitzichten en toekomstige plannen

Nu de tweede fase van de samenwerking zijn einde nadert, blikt Opolot terug op de impact die is gemaakt. “Het is een succesvolle samenwerking, en we zijn dankbaar voor de steun van Gered Gereedschap. De starterskits die aan afgestudeerden zijn verstrekt, hebben hen goed voorbereid op de arbeidsmarkt.”

De samenwerking met Gered Gereedschap heeft niet alleen de kansen voor jongeren vergroot, maar ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de lokale economie. “We zijn voornemens om deze samenwerking voort te zetten en nog meer jongeren te helpen om een betere toekomst op te bouwen,” sluit Opolot af.

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Bij Nile Vocational Institute de vakrichtingen Elektrotechniek en Mode & Design geprofessionaliseerd, werkplaatsen ingericht met gereedschappen en machines, leraren getraind, kansarme jongeren naar school met een studiebeurs, startersset gereedschap of naaimachine voor afgestudeerde jongeren

OVERIGE DETAILS

     Njeru, Oeganda
     Leren
     Brede ondersteuning, diverse bouwstenen
     Vakgebied: Elektrotechniek en Mode & Design

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN UIT NJERU

Zij profiteerden van onze steun.


David Kalule

Leraar Elektrische Installaties

‘De studiebeurzen hebben niet alleen studenten geholpen, maar ook de deelname van meisjes in onze opleiding vergroot.’

Lees verder


Brian Nyago

Student Elektrotechniek

‘Dankzij die studiebeurs kan ik eindelijk mijn droom om elektrotechnisch ingenieur te worden waarmaken’

Lees verder


Leah Ajolo

Student Mode & Design

‘Dankzij die studiebeurs kan ik mijn baby een betere kans geven!’

Lees verder


Mwogererwa Deograssious

Senior Instructeur Mode & Design

‘Deze workshops waren een openbaring en hebben mijn pedagogische vaardigheden vernieuwd’

Lees verder

PROJECT IN BEELD

LOCATIE