‘WE ZIJN TROTS OP WAT WE TOT NU SAMEN HEBBEN BEREIKT IN DE 1E EN 2E FASE’


In Iganga, Oeganda, staat het Prime Vocational Institute (PVI). Opgericht in 2012, is het instituut zich in de loop der jaren gaan richten op het bieden van praktijkgericht onderwijs in diverse vakgebieden. In een interview met Harriet Kwebwawera, hoofd van de school, bespreken we de positieve veranderingen die zijn voortgekomen uit de samenwerking met Gered Gereedschap.

Harriet begint met het delen van de achtergrond van het Prime Vocational Institute. “Ons instituut is ontstaan als reactie op de hoge schooluitval in de Busoga Subregio. Veel jongeren kunnen vanwege armoede en andere uitdagingen geen schoolgeld betalen. Wij willen hen de kans geven om vaardigheden te ontwikkelen die hen helpen bij het vinden van werk en een beter leven,” legt ze uit. PVI biedt opleidingen in verschillende vakgebieden, waaronder autotechniek, timmerwerk, modeontwerp, en elektrotechniek, en richt zich op zowel nationale als lokale certificaatcursussen.

SAMENWERKING MET GERED GEREEDSCHAP

De samenwerking met Gered Gereedschap is van cruciaal belang gebleken voor het succes van het instituut. Harriet benadrukt: “Gered Gereedschap heeft ons op verschillende manieren ondersteund, van het verstrekken van studiebeurzen tot het aanbieden van gereedschappen en het trainen van onze docenten.” Tot nu toe hebben 105 studenten geprofiteerd van de studiebeurzen, die speciaal zijn bedoeld voor kansarme jongeren. “Deze beurzen zijn leven veranderend voor hen. Zonder deze ondersteuning zouden ze niet in staat zijn om beroepsonderwijs te volgen.”

IMPACT VAN STUDIEBEURZEN

Tijdens de eerste fase van de samenwerking kregen 35 studenten een beurs, waarvan de meerderheid studeerde in de metaalbewerking en houtbewerking. In de tweede fase, die nu bijna ten einde loopt, zijn er opnieuw 35 beurzen toegekend. Harriet vertelt trots: “Van deze studenten zijn er 19 in de elektrotechniek en 16 in de autotechniek. We hebben ook weer 35 studenten geselecteerd voor de volgende fase, waarvan 13 in de bouw en 22 in modeontwerp.” Deze beurzen bieden studenten de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen die hen helpen om werk te vinden of zelfs om hun eigen bedrijf te starten.

VERBETERDE OPLEIDINGSMETHODEN

Naast studiebeurzen heeft Gered Gereedschap ook gereedschappen en apparatuur geleverd die essentieel zijn voor de praktische training. “Voorheen hadden we problemen met het verkrijgen van de juiste tools voor onze lessen,” vertelt Harriet. “Dankzij de steun van Gered Gereedschap beschikken we nu over hoogwaardige gereedschappen die moeilijk te vinden zijn in Oeganda. Dit heeft de kwaliteit van onze trainingen enorm verbeterd.”

De afgestudeerde studenten ontvangen ook starterskits, waarmee ze direct aan de slag kunnen als zelfstandigen. Harriet voegt toe: “Deze kits zijn van groot belang. Ze stellen onze studenten in staat om hun eigen ondernemingen te starten en een leven op te bouwen na hun opleiding.”

PROFESSIONALISERING VAN HET ONDERWIJS

De eerste fase van de samenwerking concentreerde zich op de vakgebieden metaalbewerking en houtbewerking, maar nu ligt de focus in de 2e fase op elektrotechniek en motorvoertuigentechniek. Onderdeel van die samenwerking is ook het aanscherpen van het curriculum aan de vraag vanuit de lokale arbeidsmarkt. Harriet “We willen ervoor zorgen dat onze studenten goed voorbereid zijn op de behoeften van werkgevers in de regio.”

VOORUITZICHTEN VOOR DE TOEKOMST

Met de tweede fase van de samenwerking die binnenkort afloopt, kijkt Harriet vol vertrouwen naar de toekomst. “We zijn al begonnen met de derde fase, waarbij we ons richten op nieuwe vakgebieden. De samenwerking met Gered Gereedschap heeft ons niet alleen geholpen om het onderwijs te verbeteren, maar heeft ook echte verandering teweeggebracht in de levens van onze studenten.”

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Bij Prime Vocational Institute de vakrichtingen Motorvoertuigentechniek en Elektrotechniek geprofessionaliseerd, werkplaatsen ingericht met gereedschappen en machines, leraren getraind, kansarme jongeren naar school met een studiebeurs, startersset gereedschap voor afgestudeerde jongeren

OVERIGE DETAILS

     Iganga, Oeganda
     Leren
     Brede ondersteuning, diverse bouwstenen
     Vakgebied: Motorvoertuigentechniek en Elektrotechniek

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN UIT IGANGA

Zij profiteerden van onze steun.


Joel Mutasa

leerling Motorvoertuigentechniek

‘Zonder die studiebeurs zou ik hier niet staan’

Lees verder


Steven Bateire

leraar Autotechniek

‘De samenwerking met Gered Gereedschap heeft onze trainingsmethoden verbeterd!’

Lees verder


Paul Waidicha

leraar Elektrotechniek

‘Vijf vrouwelijke studenten in de elektrotechniek: een geweldige vooruitgang!’

Lees verder


Deborah Nansamba
leerling Elektrotechniek

 ‘Dankzij deze opleiding kan ik mijn droom om elektrotechnisch ingenieur te worden realiseren!’

Lees verder

PROJECT IN BEELD

LOCATIE