Sinds de oprichting in 1982 is Gered Gereedschap uitgegroeid tot een organisatie met 26 werkplaatsen en 500 enthousiaste vrijwilligers. Maar hoe is Gered Gereedschap eigenlijk ontstaan? En wat maakte het tot een succes? Wij spraken met Laura Dols, oprichtster van Gered Gereedschap, over de magie van Gered Gereedschap en hoe het 40 jaar geleden allemaal begon.
Laura vertelt: “Ik was net terug uit Indonesië, waar ik een jaar had gewoond en gewerkt. Weer terug in Nederland voelde dubbel; ik had mensen daar achtergelaten in een uitzichtloze situatie, ik had hier alle luxe om me heen. Ik wilde graag iets voor hen doen. Precies op dat moment liet een vriend me een krantenartikel lezen over Tools for Self Reliance, een Britse ontwikkelingsorganisatie die gereedschappen inzamelt en opknapt. In het artikel was een oude dame aan het woord die gereedschap inzamelde voor haar zoon in Tanzania. Ik wist het meteen: we gaan ontwikkelingssamenwerken! Ik belde een paar vrienden op en het idee voor Gered Gereedschap was geboren.”
Laura: “In het begin hadden we geen flauw idee. We hadden nul achtergrond en ervaring, we gingen gewoon aan de slag. Na het vergaderen gingen we de straat op om gereedschap in te zamelen. Er werd meteen enthousiast op gereageerd. Iedereen had wel iets liggen. Het is ook een positief verhaal, we kunnen allemaal iets doen.” Laura’s kracht lag in het mobiliseren van mensen en het organiseren van inzamelfeesten. Het ging ze voor de wind en steeds meer mensen sloten aan. Van individuele inzamelaars en oudere gepensioneerde heren die een soort van werkplaats oprichtten tot scholen en rotary clubs. Laura: “Er ging iets vrolijks van ons uit. Het was ontwikkelingssamenwerking op een ‘luchtige’ manier, zonder zwaar te zijn. We waren ook niet politiek, religieus of op wat voor manier dan ook gebonden, iedereen kon meedoen. Dat is denk ik nog steeds de kracht van Gered Gereedschap: een positieve boodschap, praktische hulp van mens tot mens en vanuit de mensen zelf georganiseerd.”
Ze herinnert zich het enthousiasme in Nederland en de aandoenlijke, met de hand geschreven briefjes van ontvangers en aanvragers in Afrika nog goed. “Dat was geweldig om te zien, dan weet je waar je het voor doet. En het laat zien hoe mooi gemaakte en kwalitatief goede spullen nog prima een ronde mee kunnen en het verschil maken. Mijn hoop is dat de nieuwe generatie dit oppakt en doorzet, want de verspilling is enorm. Daar moeten we met zijn allen echt iets mee.”