Geschiedenis

Op 26 juli 1982 is Stichting Gered Gereedschap opgericht in de achtertuin van Laura Dols in Amsterdam. Haar inspiratiebron was het twee jaar jonge Tools For Self Relianceuit Engeland. Onder leiding van Laura Dols besluit een klein groepje wereldverbeteraars ook in Nederland gereedschap in te zamelen voor startende ondernemers in ontwikkelingslanden.

De formule slaat aan. Inmiddels verscheept Gered Gereedschap jaarlijks gemiddeld 8 containers gereedschap. Het aantal werkplaatsen is door de jaren heen ook gegroeid. Er zijn nu ruim 30 werkplaatsen verspreid door heel Nederland. Het concept van Gered Gereedschap spreekt grote groepen betrokken doeners aan. Inmiddels zijn er ongeveer 500 vrijwilligers actief en het zijn deze vrijwilligers die Gered Gereedschap tot een succes maken.

De stichting is gegroeid en geprofessionaliseerd, maar de missie en het doel zijn niet veranderd. Door de opgebouwde kennis en ervaring en het enthousiasme van de medewerkers en vrijwilligers worden nu jaarlijks maar liefst 100.000 stuks gereedschap verscheept naar ontwikkelingslanden.