Home > Nieuws > Leerling-monteurs zorgen voor elektriciteit in Ethiopië

Leerling-monteurs zorgen voor elektriciteit in Ethiopië

06-04-2011

Leerling-monteurs zorgen voor elektriciteit in Ethiopië

Vakkennis is kans op zelfredzaam bestaan voor jongeren

AMSTERDAM, 6 april 2011 – Op zaterdag 9 april vertrekt stichting Gered Gereedschap samen met InstallatieWerk Nederland naar Ethiopië om daar in Gondar les te geven in het installeren van zonnepanelen en het aansluiten van toepassingen voor elektra en warm water. Leerlingen kunnen hiermee praktijkonderwijs volgen en leren een vak. Hiermee krijgen ze een kans op een zelfredzaam bestaan. Het is de eerste keer dat Gered Gereedschap de middelen levert voor een dergelijke lesinstallatie.

De lessen worden gegeven aan leerlingen van het TVET college in Gondar. Deze school valt onder het project van Gondar on the Move, een Nederlands initiatief van AliceO dat Gered Gereedschap gedurende twee jaar steunt. Twee scholen in Ethiopië worden hierbij geholpen bij het verbeteren van de kwaliteit van technisch onderwijs. Dit gebeurt door uitwisseling van praktische kennis en ervaring tussen cursisten van Nederlandse beroepsopleidingen en cursisten van de Ethiopische colleges. Voor het eind van dit jaar wil Gondar on the Move 225 werkloze Ethiopische jongeren aan een baan helpen. Gered Gereedschap ondersteunt hen door middel van gereedschap en nu ook middels de samenwerking met InstallatieWerk.

Stichting Gered Gereedschap zamelt gebruikt gereedschap in bij onder andere Praxis, knapt het op en verscheept het naar technische scholen in ontwikkelingslanden in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Naast de duurzame lesopstelling, verscheept Gered Gereedschap ook een zeecontainer vol opgeknapt gereedschap naar Ethiopië. Sinds een jaar werkt de stichting samen met InstallatieWerk Nederland, een opleidingsbedrijf waar studenten na hun VMBO of Havo kunnen werken en leren in installatie- en elektrotechniek. De zonnepanelen en toebehoren zijn beschikbaar gesteld door Duwaco. Het gezamenlijke motto is: Ontwikkeling door uitwisseling.