Actie Dovenschool in Kenia

Gered Gereedschap viert haar 30-jarig jubileum met de verzending van gereedschap naar 30 scholen in Afrika. Eén van de scholen waar actie voor gevoerd wordt, is Kuja Primary School and Vocational Training Centre in Rongo, West-Kenia. Een ‘special needs’ school voor kinderen met gehoorproblemen.

Kenia
Duidelijke statistieken ontbreken, maar helder is dat nog steeds slechts een klein deel van de naar schatting ruim 200.000 doven in Kenia naar school gaat of is gegaan. Beleid vanuit de overheid is gericht op het verruimen van mogelijkheden binnen het regulier onderwijs, maar lang niet overal verloopt dit proces soepel. Het universele recht op primair onderwijs, bij wet geregeld in 2003, heeft meer kinderen naar school geholpen, maar levert voor de meeste dove kinderen nog te weinig resultaat op.

Actie voor Kuja VTC
Kuja ging in 1978 van start als basisschool voor kinderen met gehoorproblemen. Sinds 1999 kunnen leerlingen, na de basisopleiding, doorleren in twee praktische vakken, te weten kleermakerij en houtbewerking. Hoewel de school veel kansen ziet in juist dit praktijkonderwijs – waarmee jongeren een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen – kost het veel moeite om dit deel naar een hoger plan te trekken. Gespecialiseerd personeel, passend lesmateriaal, onderdak voor leerlingen van ver, in feite is er een gebrek aan alles. Niet in de laatste plaats aan lesmateriaal voor de praktijkschool. Een schone klus voor GG om daarin te gaan voorzien.

Hulp gevraagd
Naast timmergereedschap en naaimachines voor Kuja VTC gaan er met deze 20ft container nog meer kisten gereedschap op pad (in totaal 30 kuub) naar de technieklessen op de Kwa Tundu School in Ndola, naar de trainees van het ‘on the job’ trainingsprogramma van USK in Nairobi en Kisumu; naar de praktijkschool van Kesydo in de sloppenwijk Mukuru in Nairobi; naar de technische school van de Apostles of Jesus in Nairobi en naar het Kaiboi Technical Training Institute in Eldoret. In totaal zullen straks meer dan 500 leerlingen en jonge vaklui aan de slag gaan met het geleverde gereedschap.

Helpt u mee om de gereedschappen op de plaats van bestemmingen in Kenia te krijgen? Doneer juist nu op giro 70020. Wilde Ganzen maakt van uw euro €1,55!

 

RSS 2.0 feed. Beantwoord dit bericht, of trackback.

Laat een reactie achter