Home > Home posts > St. Theresa Youth Polytechnic; Alles is mogelijk!

St. Theresa Youth Polytechnic; Alles is mogelijk!

Ergens achteraf op een klein stuk grond in het dorp Musoli bij de Keniaanse provinciehoofdstad Kakamega staat de St. Theresa Youth Polytechnic. Je zou er zo voorbij lopen als de stilte niet zou worden doorbroken door het geluid van diverse apparaten.

‘Sinds de laatste paar jaar is dit de reddingsboei voor honderden jonge mensen die gestopt zijn met school’ zegt Caroline Khamete, de directeur. ‘We hebben onze deuren opengezet voor zowel jongens als meisjes die weinig toekomstkansen hebben, omdat ze om welke reden dan ook zijn gestopt met hun opleiding.

Na een bescheiden begin kan St. Theresa nu prat gaan op ongeveer 300 leerlingen
‘ Een paar jaar geleden dacht de gemeenschap dat de studenten die hier op school kwamen de mislukkelingen in het leven waren, ‘ zegt ze. Maar dit is niet langer het geval. De indruk van de gemeenschap begon te veranderen nadat verschillende afgestudeerden een mooie toekomst opbouwden. Nieuwe machines en moderne gereedschappen die ze via Gered Gereedschap kregen waren daarvoor doorslaggevend.

Het Keniaanse ministerie van Onderwijs schat dat ruim 38.000 leerlingen die in 2011 met hun middelbare schoolopleiding waren begonnen vorig jaar geen eindexamen deden. Van 16.800 studenten die vorig jaar werden toegelaten tot een middelbare school van de overheid kwam de helft niet opdagen.

‘Voortijdig schoolverlaten komt erg veel voor in Kakamega en door de stijgende kosten van het levensonderhoud zijn de meeste ouders niet meer in staat om de vervolgopleiding van hun kinderen te betalen.’ zegt Caroline. ‘Ons soort opleidingen zijn de laatste kans voor de duizenden kinderen die uit het formele opleidingssysteem vallen.’ St. Theresa biedt die jeugd een informele opleiding en praktijkonderwijs zodat ze hun eigen inkomen kunnen verdienen. Aangeboden opleidingen zijn onder andere Techniek, Naaldvakken & Kledingmaken, Timmeren en ICT.

De plotselinge toename in het aantal nieuwe studenten is toe te schrijven aan de komst van nieuwe gereedschappen, waardoor de studenten hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen.
‘ Vorig jaar rond deze tijd hadden we slechts een handjevol studenten omdat we domweg te capaciteit niet hadden om er meer tegelijk te helpen. We hadden zo weinig gereedschap! Maar dat is nu veranderd. ’ vult Musa Lusiola, het hoofd van de Timmeropleiding, Caroline’s relaas aan.
Hij zegt dat de machines en het gereedschap de studenten veel meer mogelijkheden geven om hun kennis te vergroten. ‘Een student van St. Theresa heeft nu betere kansen op een baan bij een al bestaand bedrijf dan iemand van een andere opleiding.’

De schoolleiding is ervan overtuigd dat de door Gered Gereedschap aangeleverde nieuwe gereedschappen de kosten voor de opleiding voor studenten uit een gezin met een laag inkomen drastisch hebben verlaagd. Studenten moesten eerst zelf gereedschappen en hulpmiddelen kopen, zoals naalden, garen, een meetlint en een tornmesje. ‘Nu hebben we er genoeg en dat is een zeer welkome verlichting voor de studenten’, zegt Benedine Muhati, hoofd van de afdeling Naaldvakken & Kledingmaken.

St. Theresa is opgericht door de gemeenschap om juist de schoolverlaters op te vangen binnen de regio. ‘We hebben een snelle toename gezien in het aantal leerlingen sinds we nieuwe gereedschappen en machines kregen. De kwaliteit van de opleiding is verbeterd omdat, in tegenstelling tot vroeger, nu iedere leerling zijn of haar eigen machine kan gebruiken.’ vult Caroline aan.

Maar niet alles is zo rooskleurig.
‘Hoewel we nu de meest moderne middelen hebben in vergelijking met andere instituten rondom ons, moeten de studenten zich nog steeds inschrijven voor examens en zijn dan verplicht te reizen naar geaccrediteerde instituten om daar hun periodieke examens te doen.’zegt Caroline. ‘Als je weet dat de meeste studenten uit gezinnen komen die minder dan 1$ per dag inkomen hebben, dan begrijp je dat het betalen voor een examen met bijkomende kosten een enorme opgave is.’

De schoolleiding werkt nu aan plannen die het mogelijk moeten maken dat die examens gewoon op de eigen school gehouden kunnen worden, zodat de studenten hiervoor niet meer kilometers ver moeten reizen.
Ondanks alle uitdagingen wordt St. Theresa zo langzamerhand echt een factor om rekening mee te houden.
‘ Voor ons is niet alles mogelijk. Er is méér dan alles mogelijk! ‘grapt de twintigjarige leerling Isaac Robin, die de beste automonteur belooft te worden in de provincie.

RSS 2.0 feed. Beantwoord dit bericht, of trackback.

Laat een reactie achter